Prodaja i montaža

PROTUPROVALA I PROTUPROVALNI ALARMNI SUSTAVI

Protuprovalni alarmni sustav postao je sastavni dio obvezne opreme objekata svih namjena i izuzetno su osjetljiv dio sveobuhvatnog koncepta tehničke zaštite. 

Visoka kvaliteta uređaja i sustava omogućuje nam istovremeno i uspješno održavanje više aktivnih pojedinačnih sustava. Sustavima je danas moguće upravljati putem pametnih telefona kroz iOS i Android platforme a vrlo često su integrirani sa drugim sustavima tehničke zaštite kao što su sustavi digitalnih video nadzora, sustava za dojavu požara i odvođena dima i topline, sustava kontrole prolaza osoba i vozila čime postaju sastavni dio CNUS-a, centraliziranog nadzornog upravljačkog sustava. 

Na području protuprovalnih alarmnih sustava, zastupnici smo vodećih svjetskih  proizvođača protuprovalne opreme, a prema dosadašnjim referencama jedna smo od vodećih tvrtka u regiji. Mnogi od najčuvanijih objekata u županiji (sjedišta županija i gradova, poslovni centri, tvornice, banke i ostale financijeske institucije,...) koriste se našim protuprovalnim alarmnim sustavima.
 

SUSTAVI VIDEO NADZORA

Velika tehnološka ekspanzija rezultirala je stvaranjem novih, multifunkcionalnih sustava za video nadzor velikih operativnih mogućnosti i jako visokih rezolucija slika. Najveći tehnološki napredak, od svih sustava tehničke zaštite, imaju upravo sustavi kontrole u čiju grupu pripadaju i sustavi za video nadzor.

Zastupajući velike svjetske proizvođače profesionalne opreme sustava za video nadzor držimo stalni korak sa novitetima na tržištu.

Za velike korisnike s mrežom poslovnica na raspolaganju su umreženi sustavi za video nadzor koji koriste korporativnu računalnu ili telekomunikacijsku mrežu kao medij za umrežavanje video nadzora. Sustavi se integriraju s upravljačkim funkcijama objekata te posjeduju mogućnosti integracije i sa drugim sustavima iz security i safety segmenta tako da se vrlo često upotrebljavaju i prilikom verifikacija kod sustava za dojavu požara i odvođenja dima i topline ili prilikom nadzora područja gdje se zahtjeva video analitika kao što je to primjer kod zračnih luke, prometnica, javnih površina, trgovačkih centara, u industrija za nadzor procesa i slicno.
 

VATRODOJAVA I PLINODOJAVA

Sustavi za dojavu požara i plinodojave su sofisticirani sustavi koji samostalno otkrivaju i dojavljuju požar i pojave plina u objektima . Sastoje se od centralne jedinice, tipkovnica za upravljanje i kontrolu, detektora požara i ručnih javljača, uređaja za signalizaciju, automatizaciju i dojavu požara.

Mrežnom intergracijom vatrodojavnog sustava u centralni nadzorni sustav zajedno sa sustavom protuprovale i video nadzora dobivamo visoko pouzdan sustav detekcije ranog otkrivanja požara.

Najvažniji dio vatrodojavnog sustava su ipak sami detektori jer o brzini detekcije i reakcije na pojavu dima ili otvorenog plamena ovisi i krajnji rezultat. Vrijeme razvoja požara, ovisno o materijalima u samom prostoru, može trajati i jako dugo pa je veoma važno odabrati pravilan tip detektora.

Sustavi za dojavu plina mogu biti samostalni sustavi ili u sklopu sustava za dojavu požara. Ovisno o tipu sustava upotrebljava se i odgovarajuća sonda za detekciju. U ponudi imamo gotovo sve poznate tipove kučišta sondi za prostore izložene vlazi, prašini, turbulenciji ili eksplozivnoj atmosferi, "Ex izvedbi" od kojih odvajamo samo nekoliko najraširenijih u uporabi.
 

KONTROLA PRISTUPA I EVIDENCIJA RADNOG VREMENA

Sustavi kontrole pristupa primjenjuju se u prostorima gdje postoji povećana potreba za kontrolom i ograničavanjem pristupa neovlaštenim osobama pojedinim prostorijama ili objektima, sa analizom prolaza u određeni prostor.

Integracijom sustava za kontrolu pristupa i kontrolu radnog vremena, ta se analiza može koristiti i za izračun plaća djelatnika. Zbog toga, ti su sustavi postali jedan od najvažnijih elemenata sustava za kontrolu i zaštitu osoba i imovine. Sastavni su dio sveobuhvatnog koncepta tehničke zaštite no veoma se često pojavljuju i kao samostalni koncept.  

Za identifikaciju se najčešće koriste beskontaktni čitači no kod prostorija i objekata visokog stupnja rizika, i tipkovnice za ulaz u kombinaciji sa biometrijskim čitačima (skeniranje rožnice oka, otisak prsta,...) . 

Također, kontrola i autorizacija pristupa može se primjenjivati i na vozilima kamerama sa automatskim prepoznavanjem registarskih oznaka (ANPR).
 

PARKIRALIŠNI SUSTAVI SA NAPLATOM

Moderan parking sustav se sastoji od rampi sa brzinom otvaranja već od 1,2 sekunde kojima se osigurava izuzetno velik protok vozila prilikom ulaza i izlaza na parking, sustava ANPR kamera, ulaznih i izlaznih terminala, samonaplatne blagajne, VoIP interfonskog sustava povezanog na cloud servis za poziv u pomoć operatera. Moderni parking sustavi zahtjevaju manji broj djelatnika koji rukuju sustavom i mogu se prilagoditi individualno prema potrebama svakog klijenta.

Sustav funkcionira na način da se vozilima na ulazu i izlazu sa parkirališta očitavaju registracijske oznake kamerama za automatsko prepoznavanje registracijskih oznaka (ANPR). 

Na taj se način dodatno ubrzava proces ulaza i izlaza vozila na parkiralište ali i pojednostavljuje plaćanje parkinga budući da korisnik vrši plaćanje troška parkiranja na samonaplatnoj blagajni putem kartice koju dobiva na ulaznom terminalu (kartica sadrži bar kod ili QR kod koji je u bazi podataka povezan sa registarskom oznakom snimljenom na ulazu u parking) ili utipkavanjem registarske oznake na samostojećoj blagajni automobila za koji se plaća trošak parkiranja. 

Prilikom ulaza vozila na parking specijalnim se kategorizatorima određuje visina vozila i na taj se način kreira cijena karte za svako pojedinačno vozilo. Buduci da se za ulaz i izlaz koriste podaci iz ANPR kamera, može se vršiti i brojanje vozila unutar parkinga u svrhu upravljanja zauzetosti parkirališnih mjesta sa obavjestima na LED semaforima i ekranima o broju slobodnih mjesta na parkingu.

Plaćanje se obavlja novčanicama i kovanicama, na isti se način može izvršiti i povrat novca ali jednako tome plaćanje se može obavljati i kreditnim karticama različitih banaka. 
 

MULTIROOM SUSTAVI OZVUČENJA

Pojam multiroom sustava podrazumijeva povezivost više prostorija u jedan jedinstveni HiFi sustav koji može biti žičano i bežično poveziv putem WiFija i LAN mreže. Multiroom sustavi ozvučenja se sastoje od žičanih/bežičnih zvučnika smještenih unutar Vašeg doma koji su međusobno povezani Vašom wi-fi mrežom ili LAN kabelom priključenim na centralni Internet router.

Glazbom se upravlja putem pametnih telefona na iOS i Android platformama a ukoliko se koristi sustav pametne kuće ili jednostavnije varijante, automatizirane kuće, može se upravljati i putem dislociranih touch panela. 

Najveće prednosti multiroom sustava uz visoku kvalitetu zvuka, instalacije i moderan dizajn uređaja jesu mogućnost uživanja u glazbi u svakoj prostoriji uz mogućnost slušanja različitih izvora glazbe u različitim prostorijama kroz Internet (streaming servisi poput Deezera, Spotify, Sound cloud, TuneIn, Tidal…) ili glazbu sa vlastitog servera ili jednostavno glazbu pohranjenu na USB medij.

Pojednostavljeno govoreći, jedan se zvučnik može nalaziti u spavaćoj sobi, drugi zvučnik na terasi ili uz bazen, četvrti u kuhinji ili u dnevnom boravku te da su svi povezani u jedinstveni mrežni sustav i da se svim zvučnicima, odvojeno ili stvarajući grupe glazbe može upravljati putem računala u mreži, tableta i pametnog telefona. Dakle, svi zvučnici mogu istovremeno reproducirati identičnu vrstu glazbe ili pak svaka grupa može reproducirati glazbu prema izboru te grupe npr. u dnevnom boravku se reproducira Jazz kolekcija, na terasi ili uz bazen Longue a u kuhinji Funky tip glazbe.
 

KUĆNA AUTOMATIZACIJA – 'PAMETNE KUĆE'

Kućna automatizacija je zapravo upravljanje svojim “pametnim domom” pomoću iPad ili Android uređaja na komforan i potpuno siguran način. Zašto biste prije odlaska iz svojeg doma provjeravali jesu li isključena sva trošila, jesu li pogašena sva svjetla i jesu li sve roletne zatvorene? Sve te radnje danas možete vrlo jednostavno obaviti pritiskom prsta na aplikaciji svojeg iOS ili Android telefona, i to samo jednim pritiskom iz bilo kojeg dijela svijeta.

Sustav je koncipiran na način da se skupine zadataka programirane kao funkcijski scenariji, pritiskom na zeljeni scenarij, obavljaju automatski prema uvjetima prikupljenima iz okoline. Na primjer, korisnik dolazi vozilom prema svojem domu i pritisne na svojem iOS ili Android uređaju scenarij 'dolazak kuci' i sustav procjenjuje jeli u tome trenutku dan ili noć te ako je noć sustav aktivira vanjsku rasvjetu, otvara garažna vrata, isključuje alarmni sustav i aktivira rasvjetu dobrodošlice u ulaznom holu čime omogućava korisniku nesmetani, brz i siguran ulazak u svoj dom. Nakon programiranog vremena vanjska se rasvjeta isključuje, garažna se vrata zatvaraju a rasvjeta dobrodošlice ostaje uključena dok je korisnik samostalno ne isključi na tipkalo smješteno na zidu. Također, integracijom sa rasvjetom doma mogu se programirati dodatni scenariji kao što je scenarij za gledanje filmova, slušanje glazbe ili proslava gdje se postavke rasvjete mogu programirati  različitog intenziteta što daje korisniku poseban ugođaj u trenutku. 

Sustav se priključuje na wifi mrežu objekta ili direktno na Internet router te se pomoću Internet Cloud servisa omogućava korisniku nesmetana i brza komunikacija sa svojim domom, sa svim trenutnim obavjestima 'na dlanu' putem notifikacija na iOS i Android uređaju.

Sustavi se mogu dodatno integrirati sa dojavom poplave koja automatski isključuje glavni dovodni ventil vode, sustavom dojave plina i požara, sustavom kontrole ulaza, video nadzora, portafona, automatskog zatvaranja roletni sa meteo stanicom, navodnjavanja, rasvjetom okoliša… a upravljanje unutar objekta se može omogućiti i putem touch panela.

Mogućnosti nadogradnje i integracija sa eksternim sustavima su velike a svakom se projektu pristupa individualno prema zahtjevima kupca.

Medulinska Cesta 46
52100 Pula, Istra, Hrvatska

© Poretti 2020.

Izrada: FWD.hr